Onderzoek Gedrag en Maatschappij – OGM

OGM – Onderzoek Gedrag en Maatschappij
– dit betreft een onderzoek met registratie bij Raad van Beheer.

De hond als huisdier
Vanuit maatschappelijk oogpunt is het belangrijk dat mensen, honden en andere dieren in goede harmonie naast elkaar kunnen functioneren.
Dit betekent dat de kynologie zich gesteld ziet voor de taak, het gedrag van honden acceptabel voor de maatschappij te houden en/of te maken. Afgezien van aspecten van training en opvoeding zal dit in de praktijk vooral inhouden dat vermeden moet worden dat (te) agressieve of angstig-agressieve honden schade aanrichten of als fokdier worden ingezet.
Noodzakelijk daarvoor is een strenge selectie van fokdieren door middel van een gedragsonderzoek.

OGM
Al velen jaren worden in Nederland bij vele rasverenigingen gedragsbeoordelingen uitgevoerd. Het is daarbij de bedoeling het gedrag in de beoordeling van de hond op geschiktheid voor de fok te betrekken, naast schoonheids- en gezondheidseisen. De geschiedenis heeft bewezen, dat als bij de fok niet of onvoldoende op gedragseigenschappen wordt gelet, dit kan leiden tot ongewenste gedragseigenschappen.
Met name twee eigenschappen maken een hond ongeschikt om in onze maatschappij te functioneren en dus ook ongeschikt om als fokdier te worden ingezet: overmatige angst en overmatige agressie.

Het voor de Raad van Beheer Op Kynologisch Gebied in Nederland (RvB) destijds (1998) ontwikkelde en geïntroduceerde gedragsonderzoek selecteert met name op overmatige angst en overmatige agressie.

Een aantal rasverenigingen gebruikt dit onderzoek of een afgeleide daarvan vooral voor fokselectie maar ook als inventarisatiemiddel om de stand van zaken rond het gedrag in het betreffende ras in kaart te brengen.

Het OGM biedt de kynologie en de maatschappij een algemeen hulpmiddel, breed inzetbaar, om gedrag te onderzoeken, bij alle rassen, bij alle honden (ook rasloos).
Ook is het OGM een praktisch alternatief voor de ‘agressietest’ , op grote schaal inzetbaar voor het door de overheid aangekondigde screenen vooraf van, als ‘agressief’ aangemerkte, rassen en honden.

De uitvoering van het onderzoek is vastgelegd in een protocol, dat een zo groot mogelijke gelijkvormigheid garandeert, zowel wat betreft de opstelling, de inhoud, de timing, de observatie en de interpretatie van de van de observaties.
Het OGM is een gevalideerd gedragsonderzoek dat wordt afgenomen door speciaal daarvoor opgeleide keurmeesters en uitgevoerd onder leiding van een officiële testleider. Tijdens de test dient er altijd een gedelegeerde van de RvB aanwezig te zijn. (zie ook reglement OGM)

Koppeling gedragstest en stambomen
Voor een aantal rassen gelden aanvullende eisen ten aanzien van gedrag bij het aanvragen van stambomen. Ter preventie van overmatig agressief of overmatig angstig gedrag binnen rashondenpopulaties is het verstrekken van stambomen voor deze rassen gekoppeld aan de voorwaarde van een voldoende uitslag van het OGM.

Tot slot: “Uiterlijk went, karakter nooit.”

Aanmelden OGM:
Indien u met uw hond wilt deelnemen aan een OGM kunt u zich aanmelden via ons inschrijfformulier.
Voor vragen kunt u contact opnemen via info@kynethos.nl

[1] Agressie test ontwikkeld nav de invoering van de RAD-regeling. n.a.v. deze RAD – Regeling Agressieve Dieren zijn 5 rassen aangemerkt als zijnde RAD-rassen (Mastino Napoletano, Fila Brasilieiro, Dogo Argentino, American Staffordshire terrier en Rottweiler) De RAD-regeling ook wel bekend als de Pittbullwet is in 2008 opgeheven.

Reacties zijn gesloten.